Stránky mateřské školy

Aktuality - 2012/2013

Události 3. a 4. třída

Tento týden byl ve třídě u Bílých tygrů opravdu pestrý.

Jedno dopoledne jsme se učili v knihovně. Po prvotním nadšení a prolistování několika zajímavých knížek, jsme se ve dvojicích vrhli na zdolávání vyjmenovaných slov po B. Pro někoho zábava, pro jiného oříšek. Nutno ale říci, že všechny děti se do práce pustily s vervou a pracovaly velmi úspěšně. Všichni byly také odměněni :-).

Stejný den jsme navštívili tělocvičnu ve Vážanech a vyzkoušeli jsme si, že šplh na tyči není nic těžkého. Jak jsme šikovní se můžete přesvědčit v naší fotogalerii, kam jsme zařadili nové fotografie.

Ráda bych také informovala rodiče o celoroční hře, která v naší třídě probíhá a jíž se účastní všechny děti. Jejím smyslem je projít herní trasu a cestou sbírat odznaky naší obce, které posouvají na další políčka. Jak takový odznak mohou děti získat? Každý týden si vyberou "úkol", který budou po celý týden plnit. Může se jednat třeba o pomoc službě nebo o napsání přátelského vzkazu spolužákovi. Na konci týdne třída zhodnotí, zda si žák odznak zaslouží. Pokud navíc za celý týden nic nezapomněl a byl vždy připraven na hodinu, může počítat s dalšíma dvěma odznaky. Nejvyšší bodový zisk má ale přečtení vybrané knížky a napsání krátkého zápisu. Za každou přečtenou a odreferovanou knížku může dostat žák vlajku obce, která má hodnotu 10 odznaků. Moc mě potěšilo, že děti tato jednoduchá hra motivuje ke čtení a některé z nich už se pyšní několika vlajkami. Ráda bych poprosila rodiče, aby děti ve čtení podporovali a pomohli jim také s výběrem knížky. Ideální jsou krátké ilustrované knížky, s dostatečně velkými písmeny. Příliš dlouhé knihy či knížky s dlouhými texty na stránce, bez vhodných ilustrací, děti od čtení odrazují, děti jen velmi pomalu a stěží postupují k závěru. Výsledkem pak může být znechucené dítě, které čte jen nerado a z donucení. Ponechte tedy pokud možno výběr knihy na dítěti, na jeho zájmech a schopnostech.

Krásný víkend přeje Irena Černochová, třídní učitelka

 

 

obrazek

Zobrazit celý článek

Začátek roku u bílých tygů

Milí čtenáři,

po delší odmlce opět přinášíme zprávy z dění v naší třídě.

Hned počátkem září se třída pokusila zvolit své letošní jméno. Při hlasování padla volba na "Bílé tygry". Bohužel jednota naší třídy není příliš silná a proto se tentokrát toto pojmenování příliš neujalo :-).

Během podzimních měsíců jsme zahájili naši celoroční hru o přírodě.

Prvním projektem, na kterém jsme společně pracovali, byl projekt s názvem 1. podzimní den. Kromě úkolů, které bylo třeba splnit na papíře, zkoušely děti také modelovat z plastelíny či přišly všechny oblečené do jedné z podzimních barev. Hned týden po tomto projektu následoval projekt druhý, tentokrát spojený se svátkem sv. Václava - Den české státnosti.

Okna naší třídy také "zdobily" naše pokusy s podmínkami nutnými pro růst rostlin. Sledovali jsme růst fazolí při ideálních podmínkách, bez vody, bez světla, v chladu a bez vzduchu. Výsledky splnily naše předpodklady.

V polovině měsíce října k nám zavítala lektorka z ekologického centra s tématem "STROMY". Děti se dozvěděly, jaký strom je na světě nejstarší, jak široký je nejširší strom a jaké výšky dosahuje ten nejvyšší. Doufám, že nikoho z nich už by nezaskočily názvy jako baobab, olivovník nebo sekvoj.

V průběhu podzimu se děti několikrát vypravily do přírody, aby sbíraly přírodniny, určovaly světové strany pomocí kompasu, lovily úlovky do svých herbářů či poznávaly okolí svého domova jinými způsoby.

Doufejme, že počasí nám bude nakloněno i v dalších dnech a my se budeme moci učit v přírodě co nejčastěji.

Pěkný podzimní čas přejí

Bílí tygři :-).

Zobrazit celý článek

PODPOŘTE DOBROU VĚC!

obrazek

Zobrazit celý článek

POZVÁNKA

obrazek

Zobrazit celý článek

STROMEČKU, HEJ, SVĚTÝLKA ZHASÍNEJ!

obrazek

Zobrazit celý článek

POZVÁNKA

obrazek

Zobrazit celý článek

POZVÁNKA DO FOTOGALERIE

obrazek

Zobrazit celý článek

Zdravá pětka ve škole

Zdrava pětka v naší škole

V pondělí 17.prosince 2012 jsme se díky nadačnímu fondu Albert naučili zajímavou formou, jak sestavovat jídelníček. Co v něm nesmí chybět, čemu bychom se měli vyhnout.Ochutnali jsme i netradiční druhy ovoce.

Různé aktivity nás zaujaly. Měli jsme radost z vysvědčení plného zdravých pětek.Usmívající se

Zobrazit celý článek