Stránky mateřské školy

POZNÁVACÍ POBYT ŽÁKŮ V PRUDKÉ 6.6. - 10.6.2011

V letošním školním roce jsme pro pobyt našich žáků vybrali rekreační středisko Prudká v Doubravníku u Tišnova. Místo jsme vybrali pro snadnou dostupnost vlakem a velmi dobrou vybavenost zařízení pro sportovní aktivity (fotbalové hřiště, tři volejbalová hřiště, běžecká dráha, bazén) a také velké travnaté plochy mezi chatkami, umožňující realizovat velké množství aktivit přímo v areálu. V blízkosti je hrad Pernštejn, který nabízí příležitost k pěknému výletu.

Poznávací pobyt našich žáků v Prudké u Tišnova od 6.června do 10.června 2011

V letošním školním roce jsme pro pobyt našich žáků vybrali rekreační středisko Prudká v Doubravníku u Tišnova. Místo jsme vybrali pro snadnou dostupnost vlakem a velmi dobrou vybavenost zařízení pro sportovní aktivity (fotbalové hřiště, tři volejbalová hřiště, běžecká dráha, bazén) a také velké travnaté plochy mezi chatkami, umožňující realizovat velké množství aktivit přímo v areálu. V blízkosti je hrad Pernštejn, který nabízí příležitost k pěknému výletu.

Pobytu se zúčastnila většina žáků – 30 dětí z celkového počtu 35. Pedagogický dozor zajistili Olga Hillová, Daniela Hronová, Jarmila Bláhová, Vlasta Englová a Dušan Kolář.Žáci byli ubytováni v chatkách asi po 7 žácích. V každé chatce, kde bylo i sociální zařízení ( WC a sprcha), bydlel jeden dospělý.

Stravování bylo zajištěno 5krát denně. Děti si pochvalovaly pestrou snídani formou švédského stolu i velmi chutné obědy a teplé večeře. Dopoledne dostali žáci k přesnídávce ovoce, k odpolední svačině býval chléb s pomazánkou. Potěšily nás děti, které jsou známé špatnými stravovacími návyky, jak jim během tohoto týdne chutnalo.

Do středy nám přálo i počasí, bylo teplo a slunečno. Ve středu při návratu z výletu na Pernštejn nás zastihl déšť, který se večer změnil v bouřku. Čtvrteční dopoledne nám propršelo, takže přišla ke slovu „mokrá varianta“ programu. Naštěstí nám byla k dispozici chatka se dvěma učebnami, kam jsme se všichni vešli. Odpoledne se počasí mírně zlepšilo. Využili jsme tedy písková hřiště.

A tady je přehled všech činností, které jsme pro žáky zorganizovali:

Pondělí 6.6. :

Po příjezdu ubytování, oběd, procházka a prohlídka areálu.

Odpoledne se žáci vystřídali na třech stanovištích: výrobě žonglovacích míčků, korálků a bubínků.

Společně jsme se začali učit žonglovat.

Po svačině si hoši zahráli fotbal, dívky přehazovanou. Kdo nechtěl, mohl skákat gumu, házet si míčem.

Před večeří zorganizovaly starší dívky „plavkovou párty“.

Po večeři jsme se vydali do lesa na procházku, kde jsme si zahráli hru „Potopa, bomba, štronzo“. Potom na fotbalovém hřišti – Hra na motýlky.

Pak již hygiena a večerka.

Úterý 7.6.:

Ráno jsme opět pracovali ve třech skupinách. Děti se učili poznávat stopy zvířat a přírodniny, vyráběli pohledy (kresba přírodninami) a pokračovali jsme v tréninku žonglování.

Po přesnídávce jsme všichni vyráběli lapače snů.

Po obědě jsme dokončovali lapače snů, psali venku pod stříškou pohledy a v blízkém lese se učili slaňovat.

Po svačině jsme si zahráli poznávací Kimovu hru. Bylo hezké, jak spolupracovaly dvojice mladšího a staršího kamaráda.

Tentokrát „předvečeřovou“ párty uspořádali starší hoši. Bylo hodně horko, tak by se dala nazvat „vodní“.

Po večeři byl připraven oblíbený „Soví lov myšek“. Absolvovaly ho však jen mladší děti.

Do setmění si všichni, kdo měl zájem, zahráli fotbálek. Ostatní sportovali podle svého zájmu.

Středa 8.6.:

Po snídani jsme se připravili na výlet k hradu Pernštejnu. Jeli jsme místním žlutozeleným vláčkem až do Nedvědic. Z vlakového nádraží trvala cesta ku hradu asi hodinku. Pod prastarým tisem jsme posvačili. Ve čtvrt na dvanáct jsme měli zamluvenou prohlídku. Děti byly pozorné, zaujaté, protože dostali předem otázky testu, který budou večer vyplňovat.

Po prohlídce ukojily touhu nakupovat. Pořídili si nejen pohledy, ale i malé dárečky domů a nějaké dobrůtky. Tentokrát jsme jeli vlakem jen do Doubravníku a vydali jsme se pěšky na asi 3km cestu do Prudké. V závěru cesty jsme byli nuceni vytáhnout pláštěnky. Déšť byl zatím jen slabý.

Po návratu jsme si rozdali testy a žáci samostatně vyplňovali. Výsledky nasvědčovaly tomu, že si z prohlídky hradu zapamatovali opravdu hodně.

Po večeři pršelo, proto si začaly děti malovat trička a psali pohledy. Nejvíc se všichni pobavili při hře „Čokoláda“.

Čtvrtek 9.6.:

Probudili jsme se do deštivého rána. Tradiční rozcvička proběhla jen na asfaltové cestě a vydlážděné ploše u jídelny. Naštěstí právě chvíli nepršelo. Po snídani jsme se učili rozdělení do svých tradičních tříd. Až jsme splnili všechny zadané úkoly, namalovali jsme si dřevěné přívěšky a hráli různé kvízy.

Po obědě se konečně počasí umoudřilo, proto mohla proběhnout cesta „za pokladem krvavé lebky“ a později i Pokemoniáda. Při té jsme shazovali plechovky míčkem, házeli kroužkem na cíl, házely gumákem do dálky, procházeli slalom na chůdkách, pronášeli tenisák na lžíci po složité trase. Dokonce jsme si nachystali i oheň, na kterém jsme si opekli vuřty ke svačině. Potom jsme si znovu zahráli Hru na motýlky, tentokrát v náročnějším terénu.

Po večeři při čekání na soumrak jsme vyhodnotili všechny činnosti a rozdali jsme si diplomy i ceny. A po soumraku nás čekala noční stezka. Kupodivu prvňáčci a druháci byli odvážnější, než ti starší.

Pátek 10.6.:

Ráno jsme se místo rozcvičky pustili do balení tašek na zpáteční cestu. Po snídani jsme uklidili chatky a vydali se na zastávku. Vlak nám jel v 10 hodin. Dvakrát jsme přesedli a za dvě hodiny nás čekali rodiče ve Vyškově na nádraží.