Stránky mateřské školy

PŘÍRODOVĚDNĚ VLASTIVĚDNÝ POBYT A MY :-)

obrazek

PŘÍRODOVĚDNĚ-VLASTIVĚDNÝ POBYT

… že jste se nedozvěděli od svých dětí dostatek informací o našem pobytu na Tesáku? pak tedy přicházíme s přehledem všeho, co se událo :-)

Bydleli jsme na Chatě Pod Tesákem – jak už sám název napovídá, opravdu zhruba 150m pod samotným Tesákem. Většina dětí bydlela v samotné chatě, někteří, díky menší kapacitě chaty, obývali chatky, které byly hned vedle. Součástí chaty byla i jídelna, kde jsme se pravidelně stravovali –  což znamenalo 3x denně „hlavní jídlo“ + 2 svačiny a samozřejmě neustálý přístup k várnici s pitím.

Celý program našeho pobytu byl ve znamení „osídlování ostrova Tesák“ – již v pátek před odjezdem proběhl na školní zahradě „výbuch sopky“, který zapříčinil vznik ostrova Tesák.

PONDĚLÍ – do areálu jsme přijeli kolem 10,30, následovalo vybalování věcí, vymýšlení názvů pokojů, malá procházka po okolí spojená se sbíráním kamenů, po odpoledním klidu následovaly hry s kameny – hmatové, stavění pyramid, jejich zdobení ubrouskovou technikou, v lese jsme si zahráli hru Strážce ostrova a také nás tento den přijela navštívit paní učitelka Daniela Billová s rodinkou.

Pokud byla chvilka, tak kluci hráli fotbal, holky skákaly přes gumu, skákalo se na trampolíně…

 

ÚTERÝ – rozdělili jsme se na dvě skupiny 1. a 2. ročník, 3. a 4.ročník – prostřídali jsme se v aktivitách jako výroba čelenky a tesáku na krk, v prolézání pavučiny, kterou zde zanechal první obyvatel ostrova pavouk a také si všichni vyzkoušeli lození po pavučině.

Po obědě jsme se vydali na Hostýn, jednalo se o delší túru, kterou všechny děti, byť některé s připomínkami, zvládly skvěle :-) Vyfotili jsme se na poutním místě, děti se řádně občerstvily, nakoupily nějaké dárečky, prohlédly si baziliku Nanebevzetí Panny Marie, prošly si křížovou cestu a pak již rychle rychle na autobus, který nás dovezl do Bystřice pod Hostýnem, kde jsme měli čas prohlédnout si náměstí a poté už dalším busem přímo na Tesák.

Po večeři chvilka her a volné zábavy a za tmy opět podle ročníků následovala buď světélková stezka nebo hra „Soví lov“ – obě v lese.

 

STŘEDA  půldenní výlet do ZOO Lešná, kterou jsme v různých skupinkách prošli křížem krážem. Děti ve dvojicích zjišťovaly jednotlivé údaje, aby správně vyplnily pracovní listy, které jsme jim v autobuse rozdali.

Byli jsme vybavení vydatným balíčkem, takže jsme hlady ani žízní netrpěli. Děti utratily další peníze za dárky, pohledy…

Po příjezdu následoval odpočinek a před večeří stihly děti absolvovat „Zvířecí olympiádu“ – v podobě tučňákové chůze – míče pod paží a mezi kotníky, plameňákové chůze – na kolíčkových chůdách, prolézání pavoučí sítě a zkouška obratnosti na laně – chůze s míčem coby opičím mládětem.

Večer došlo k výměně aktivit z předcházejícího dne tzn. Soví lov a světélkové stezky.

ČTVRTEK – trošku se nám ochladilo, a tak jsme dopolední aktivity absolvovali v chatě – zdobení triček a „výukový program Planeta Země“.

Po odpoledním klidu jsme vyrazili hledat poklad – při té příležitosti jsme se vyfotili po skupinkách či samostatně ve vykotlaném stromě.

Večer jsme poseděli u táboráku, kde nejprve holky předvedly zábavnou módní přehlídku, zazpívali jsme si s kytarou, a čekalo nás vyhodnocení celého pobytu s rozdávání diplomů a čestných uznání – každý si odnesl nějakou cenu :-)

Za tmy pak všichni zájemci – což byly všechny děti vyjma dvou, absolvovali stezku odvahy – děti to zvládly na jedničku s hvězdičkou. I když někteří měli zpočátku strach, po návratu ze stezky se všichni tvářili jako největší hrdinové a jen zářili spokojeností nad překonáním sebe sama :-)

 

PÁTEK – po snídani proběhlo ještě předávání pamětních listů a uznání za stezku odvahy, pak už jen balení a odjezd domů.

 

Každé ráno vybíhaly děti na krátkou rozcvičku. V podvečer pak měly děti možnost psát si své deníky o tom, co v daném dni prožily. Během našeho pobytu našly děti také několik „kešek“ nebo-li  jakoby pokladů, které se hledají podle nápovědy.

 

Možná se u vás objevily nějaké tepláky, tričko či ponožky navíc nebo naopak něco chybí? K tomu bychom rádi dodali, že mnohé děti jsou velmi neopatrné na svoje ale i školní věci – nechávaly je ležet tam, kde je upustily :-( V mnohých případech své věci vůbec nepoznávaly… také se nám stalo, že někdo prohlásil, že mu „někdo vzal“ např. tričko na barvení – když jsme vyslali děti hledat, nenašly, když se s nimi vydala paní učitelka, tak se rázem tričko našlo – tu pod postelí, tu jednoduše přehozené přes židli či položené na okně – děti totiž hledaly způsobem, že si stouply do pokoje a jen se dívaly, jestli náhodou neobjeví :-)

Pokud někomu něco přebývá či naopak chybí, prosím, dodejte do školy či přijďte kuknout do školy, kde v šatně bude několik takových věcí ležet a čekat na své opravdové majitele.


Navštivte naši fotogalerii, která vám dokreslí naše povídání. Fotek je více než 350, proto jsme vybrali jen pár ilustračních, všechny ostatní budete moci zhlédnout na CD.

 

Celkově považujeme náš pobyt za úspěšný – počasí nám přálo, ubytování i jídlo bylo dobré, program byl splněn dle předpokládaného plánu, děti si aktivity pochvalovaly a co hlavně – nikomu se nic nestalo, za což jsme byli rádi všichni my „vedoucí“ J