Stránky mateřské školy

ZAJÍMAVÝ VÝLET DO BOHDALIC

obrazek

Že budou mít naši žáci možnost setkat se s nefalšovanou královnou, o tom se nikomu z nás ještě před pár dny ani nesnilo. Ale protože někdy se i bláhové sny mohou vyplnit, sešli jsme se v úterý  5.6. s královnou Velikonočního ostrova Lili Pate. Její příjezd do našich končin byl motivován snahou upozornit lidstvo na dalekosáhlé důsledky jejich počínání na přírodu, tak jako to "RapaNuici" zažili na vlastní kůži. Svou činností, odlesňováním ostrova a vymýcením velkých palem, způsobili v minulých stoletích doslova ekologickou katastrofu. Oproti dřívějšku je dnes ostrov Rapa Nui travnatou planinou, které se jen pomalu daří znovu obnovovat původní bujný porost.

Děti měly možnost nejen seznámit se s touto neveselou historií ostrova, ale také na vlastní oči spatřit odlitek sochy, která proslavuje ostrov po celém světě. Z připravené keramické hlíny si rovněž vyzkoušeli vlastní malou "velikonoční sochu" vymodelovat.

Děti se také zamýšlely nad tím, jak zabránit opakování stejné přírodní katastrofy v našich dějinách. Závěrečné vystoupení královny Lili Pate i jejích bojovníků mělo tedy nejen umělecký, ale i symbolický význam.

Následující vlastní slova dětí potvrzují, že návštěva se jim líbila a podobné akce budou u nás vždy vítané.

 

V Manerově vystupovala královna Velikonočního ostrova. Jmenovala se Lili Pate. Vypravovali nám, že si máme dávat pozor na vykácení stromů. Stavěli si totiž veliké sochy a soutěžili, která bude největší. Pak vykáceli všechny stromy, protože potřebovali velké kmeny. Nejvíc se mi líbilo, jak Lili Pate tancovala.

                                                                                                                                          Dituška Šebestová

 

V Manerově jsme viděli královnu Velikonočních ostrovů, jmenovala se Lili Pate. Přijeli s ní i tanečníci. Lili Pate uměla nádherně tančit, tanečníci nám zatančili bojový tanec.

                                                                                                                                           Simonka Račanská

 

Ve škole jsme si povídali o Velikonočním ostrově. Pak jsme jeli na výlet. Byli tam tanečníci z Velikonočního ostrova a hrozně hezky tancovali. Moc se mi to líbilo. A byla tam i královna, která se jmenovala Lili Pate. Hrozně se mi líbily všechny tance.

                                                                                                                                               Verča Hýzlová

 

Před odjezdem do Manerova jsme si vyprávěli o Velikonočních ostrovech a proč už není tak krásný jak býval. Cestou jsme vyzvedli školu z Rostěnic. Nejvíc se mi líbilo, jak Lili Pate a ti její kamarádi tancovali.

                                                                                                                                                Kuba Vošček

 

Nejdřív jsme poslouchali pána, který nám říkal něco o Velikonočním ostrově. Pak jsme vytvářeli z hlíny sochu. To se mi moc líbilo.

                                                                                                                                              Honzík Svobodník

 

Pamatuji si, že tam byli koně a mohli jsme si koupit co chceme. Královna se jmenovala Lili Pate. Nejvíc se mi líbilo, jak tancovali tanečníci a jak tancovala královna.

                                                                                                                                           Karolínka Chujacová

 

Pamatuji si, že tam točili do zpráv to, co tam bylo. Byli jsme tam i my. Byla tam i královna Velikonočních ostrovů, která se jmenovala Lili Pate. Líbilo se mi, že tam byli koně a jak tam ti domorodci tancovali.

                                                                                                                                           Anička Jašíčková

 

Z výletu do Manerova si pamatuji, že nás někdo přijel varovat, abychom neničili stromy a les. Líbilo se mi, jak Lili Pate tancovala sama a potom s partnerem a nebo jak tam kluci tancovali.                                

                                                                                                                                            Bára Crhonková

 

Pamatuji si, že královna Velikonočního ostrova se jmenuje Lili Pate a také to, že tam přepravovali velké sochy pomocí klád. Nejvíc se mi líbil bojový tanec a také všechny ostatní tance.                                                                                                                                                                                                 Verča Cupáková

 

Vím, že na Velikonočním ostrově pokáceli stromy a postavili sochy. Líbilo se mi, jak ti chlapi tancovali a jak Lili Pate tancovala.

                                                                                                                                   Davča Kramoliš

 

V autobuse jsme seděli vzadu a zpívali jsme Kabáty. Na výletě se mi líbila královna a bojovníci a sochy a obchod, kde nám dávali zadarmo věci, když někdo neměl peníze.

                                                                                                                Mirek Cigoš