Stránky mateřské školy

Preventivní programy v naší škole

obrazek

Ve čtvrtek 24.10. pozvala školní metodička prevence Mgr. Irena Černochová do školy lektorky Centra prevence - Sdružení Podané ruce, o.s. a to v rámci celoročního projektu "5P pro prevenci", podpořeného Jihomoravským krajem.

Žáci 1. a 2. ročníku absolvovali primárně preventivní program "Prevence kouření", žáci 3. a 4. ročníku primárně preventivní program zaměřený na vztahy ve třídě.
 
Oba programy byly plné her a prožitkových aktivit. Pomocí nich se např.žáci 1. a 2. ročníku nenásilnou formou seznámili s nebezpečím kouření. Nejprve se lektorky s dětmi seznámily a uvolnily atmosféru tím, že každé dítě mělo říct a předvést, co dělá nejraději, pak se žáci měli vcítit do různých rolí a procházet se po třídě - nejprve jako zdraví spokojení lidé, pak pohádkové postavičky, zvířátka a nakonec jako lidé, kteří kouří. Tím se nenásilně přehouply k tématu kouření, kdy se měly děti vyjádřit k tomu, co  si myslí o kouření. Aby si ještě lépe představily, jak to má kuřák s dechem při malé aktivitě, měly při zpívání písničky dělat dřepy. Na závěr byly děti rozdělené do skupin a kreslily zdravého a nemocného člověka - na mnohé program opravdu zapůsobil, protože do nemocných lidí děti zobrazovaly právě lidi kouřící...
 
 
Žáci 3. a 4. ročníku měli možnost vyzkoušet si spolupráci při různých aktivitách - např. seřadit se bez použití slov podle měsíce narození, dostat se ze zauzlovaného kruhu rukou či dohodnout se na vzájemných vztazích ve třídě. Velmi oblíbenou aktivitou se stala hra, ve které musel jednotlivec důvěřovat svým spolužákům, že ho zachytí při pádu vzad. Na závěr děti přemýšlely, co se jim na spolužácích líbí a psaly jim pozitivní vzkazy. 
 
Programy byly opravdu velmi pěkně připravené a promyšlené a věříme, že v dětech díky prožitkovým aktivitám zanechaly pozitivní stopu.