Stránky mateřské školy

ADVENTNÍ ČAS V NAŠÍ ŠKOLE

obrazek

Začátkem prosince jsme vyrazili do ekocentra JEZÍRKO v Soběšicích, kde na děti čekaly ekologické programy BARVY PŘÍRODY pro 1. a 2 ročník, žáci se seznámili nejen se zbarvením živočichů, ale také s jejich pokryvy těla a s barevným světem rostlin. Zahráli si didaktickou hru na výstražné a ochranné zbarvení živočichů, prohlédli si ukázky různých pokryvů těl zvířat a pozorují živočicha s ochranným zbarvením. Na závěr si pak vytvořili pomocí barvených písků vlastní obrázek.

Děti ze 3. a 4. ročníku pak absolvovaly výukový program SOJČÍ LUMPÁRNY, kdy se věnovaly tématu přikrmování a výrobě krmítek – ta chceme umístit na školní zahradě a pravidelně se s dětmi starat o přikrmování ptáčků. Část programu strávily i venku, kde je čekalo několik her.

5.12. nás již tradičně ve škole navštívil svatý Mikuláš se svým doprovodem. Každý se tak dozvěděl, zda si zaslouží pochvalu či má nějaký záznam v Knize hříchů. Někteří hříšníci slibovali a podávali čertovi ruku na to, že se polepší. Naštěstí máme v naší škole více hodných dětí, dobré skutky převládaly, a tak čert odešel s prázdnou.

Vzhledem k tomu, že v úterý 9.12. nešla elektřina, zařídily jsme pro děti náhradní program - návštěvu muzeí - nejprve jsme se vydali do Muzea Vyškovska, kde na žáky naší školy čekaly dva zajímavé programy - "Vánoce našich babiček", kde se děti dozvěděly o zvycích, dárcích a výzdobě v době zhruba před 100 lety a v druhé polovině programu si samy zkusily vytvořit vánoční ozdobu v podobě hvězdičky ze skleněných perliček. Práce šla dětem od ruky, byly moc šikovné. Druhý program se pak líšil podle ročníků - žáci 3. a 4. ročníku šli na procházku po Vyškově, kde se dozvěděli něco o jeho historii. Žáci 1. a 2. ročníku absolvovali interaktivní výstavu Kouzlo stolních her.

Poté jsme pokračovali do dalšího muzea, tentokrát do Vlastivědného muzea ve Švábenicích, kde jsme zhlédli kouzelnou výstavu různých betlémů.

Následující den nás pak čekala vánoční besídka, na které vystoupily nejen děti z naší školy, ale i ze školy mateřské. Naše vystoupení bylo spojeno se sněhovou-zimní královnou, která měla obavy, že ji lidé nemají rádi, a tak jsme jí dokázali, že na zimě máme naopak rádi spoustu věcí, a tak nakonec byla sněhová ráda a nadále může spokojeně kralovat :-)