Stránky mateřské školy

Akce před vánočními prázdninami

obrazek

Byli jste už někdy v mobilním planetáriu? My ano a můžeme vřele doporučit! :-) Každoročně s dětmi navštěvujeme Planetárium v Brně, letos jsme si řekli, že vyzkoušíme nabídku mobilního planetária a nelitovali jsme. Ušetřili jsme nejen čas za cestu do Brna a zpátky, ale i peníze za autobus. Paní přijela za námi, v místním kulturním domě pomocí kompresoru nafoukla velkou kopuli, do které si na připravené matrace a žíněnky lehlo zhruba 20 dětí v každé skupině.

Připraven byl výukový program "Jak měsíc putoval ke Slunci" - naučná pohádka o tom, jak Měsíc při své cestě za Sluncem potkává všech 12 znamení zvěrokruhu. Pro 3. a 4. ročník jsme vybrali program "Astronomie pro děti", ve kterém se dozvěděly, jak vypadají planety Sluneční soustavy zblízka, které planety jsou planetě Zemi nejvíce podobné, jak veliké je Slunce a jak daleko je od Země, čím se liší hvězda od planety... Po programu dávala paní moderátorka školákům dotazy k programu či se děti ptaly na to,co je z oblasti astronomie zajímá. U mladších dětí zase názorně na nich samotných ukázala, jak se otáčí Země kolem své osy, jak obíhá kolem Slunce a kde se přitom nachází Měsíc.

Byl to skvělý zážitek!


Na konci týdne jsme si pak udělali tradiční školní vánoční besídku s předáváním dárečku mezi dětmi navzájem, zpíváním koled, rozbalováním dárků, které zůstávají ve školní družině.

Letos nám žáci 3. a 4. ročníku pod vedením p.uč. Adámkové a p.uč.Bartíkové v rámci projektu Recyklohraní připravili občerstvení v podobě jednohubek s výbornými pomazánkami a ovocné špízy. Žáci 1. a 2. ročníku je při práci nerušili a vyrazili s paní ředitelkou na poštu, obecní úřad, do obchodu a do firmy Metelka, do školky a školní jídelny, aby popřáli krásné vánoční svátky a vše nejlepší do nového roku. Vykoledovali spoustu sladkostí, které budou průběžně rozděleny jako různé odměny.

Po zazpívání koled ve třídě začaly děti postupně rozbalovat dárečky patřící do školní družiny. Letos byl ježíšek opravdu štědrý. Favoritem se stal kouzelný Jinn, který je schopen uhádnout, na které zvíře myslíte - "vtip" je v tom, že musíte o zvířeti vědět základní informace a odpovídat podle pravdy, jinak Jinna zcela popletete! :-) Kluci se radovali z lega, autíček, holky zase z koníků, kterým můžete načesat hřívy a i žížalice motanice se těší velké oblibě - mrkněte do naší fotogalerie!

Předvánoční čas jsme si náramně užili a teď už se těšíme na vysvědčení a koncem února na další velkou akci ŠKOLNÍ KARNEVAL :-)