Stránky mateřské školy

oslava MDD

obrazek

Pro oslavu Mezinárodního dne dětí jsme letos vybrali

VIDA! science centrum v Brně  nebo-li zábavní vědecký park.

Na rozloze zhruba 5000 m2 se děti doslova vyřádily. Nejprve jsme se dozvěděli od pracovníků firmy E.ON, co jsou to pasivní domy, jak a kde se zaměřit na úspory energie - děti ve skupinkách vyplňovaly pracovní listy vztahující se k danému tématu.

Poté jsme již mohli jít vyzkoušet spoustu exponátů. Např. si mohly děti vyzkoušet odpálit vodíkovou raketu, stát se hvězdou zpravodajství o počasí, zažít zemětřesení, vyzkoušet si, kolik vlastní síly je zapotřebí k rozpohybování šlehače... Nechyběla ani zábava, která měla u mnohých největší úspěch, a to v podobě patrové průlezky a možného svezení se v tobogánu.

Na závěr jsme v laboratoři absolvovali "Hustý program" jehož cílem bylo prostřednictvím experimentů s kapalinami seznámit žáky s odlišným vnímáním slova „hustý“ a skutečným významem pojmu hustota. Jaké jsou druhy kapalin? Jak zjistíme jejich hustotu... Děti si oblékly pláště jako praví vědci, viděly několik zajímavých pokusů s kapalinami a nejen to, ony si je dokonce i samy vyzkoušely, no prostě jako v pravé laboratoři, a tak vytvořily nejen krásné olejové lampy, ale i originální záložky do knížky.

Program se vskutku vydařil a my tak můžeme centrum doporučit

i k rodinným výletům!