Stránky mateřské školy

Co jsme prožili v měsíci lednu?

obrazek

Nejvíce akcí a zážitků jsme zažili poslední lednový týden

V úterý 26.1. k nám přijelo oblíbené mobilní dopravní hřiště, díky kterému se děti učí nejen teoreticky, ale hlavně prakticky pravidla silničního provozu. Během jedné hodiny se prostřídají ve 3 rolích - zahrají si na policistu, který bedlivě musí hlídat dodržování předpisů a případně rozdávat pokuty v podobě razítek, druhou rolí je pak chodec, který několikrát opakuje názvy značek, u přechodu musí nahlas říkat, na kterou stranu se nejprve podívá a třetí rolí je nejoblíbenější motorista - kdy si díky jízdě v elektrickém vozítku děti prakticky vyzkouší používání pravidel silničního provozu.

Ve čtvrtek 28.1. proběhlo školní kolo recitační soutěže, většina dětí si připravila velmi pěkné, někdy i legrační básničky. Na konci za svoji odvahu dostali všichni účastníci malou sladkou odměnu. Rozdělovala se 3 místa v každém ročníku a zde jsou výsledky:

1. ročník:

1. místo Lukáš Brázdil

2. místo Jakub Jarábek

3. místo Andreas Crkal

 

2. ročník 

1. místo Ondřej Šebesta

2. místo Sára Lauterbachová

3. místo Jan Slezáček

 

3.ročník

1. místo Martina Nováková

2. místo Jan Grégr

3. místo Ondřej Marišler

 

4.ročník

1. místo Justýna Černochová

2. místo Eliška Svobodová

3. místo Tereza Svobodníková

Cenu publika získal s nejvyšším počtem hlasů Ondřej Šebesta.

 

Na okresní kolo recitační soutěže, které se uskuteční v březnu ve Vyškově nás pojedou reprezentovat Ondra Šebesta, Martinka Nováková, Týna Černochová a Eliška Svobodová.

 

Ten samý den nás navštívil pan Petr Doubrava ze Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje v Brně, aby děti seznámil se zásadami poskytnutí první pomoci, a to hlavně v situacích, které bezprostředně ohrožují lidský život. Jako pomocník mu posloužil medvídek, na kterém předváděl dětem první pomoc při popálení, krvácení z tepny, poranění ruky. Děti si mohly vyzkoušet i resuscitaci zraněného či ošetření některých zranění. Děti byly velmi šikovné a aktivně se díky zábavné formě do výuky zapojovaly.Toto bezplatné setkání proběhlo v rámci "Projektu výuky první pomoci pro prvňáčky", do kterého se ZZS Jmk zapojila společně s firmou Zentiva Group, a.s. Záštitu nad tímto projektem převzal hejtman jihomoravského kraje JUDr. Michal Hašek. 

Poté již následovalo předávání vysvědčení - pro naše prvňáčky to bylo jejich první - domů odcházeli všichni se samými jedničkami. U starších dětí se sem tam nějaká ta dvojka objevila, ale každý věděl, že hodnocení odpovídalo jeho snažení se během celého pololetí. Na oběd si pak děti výjimečně vysloužily hranolky s kuřecím přírodním řízkem a jogurtovou tatarkou - díky čemuž se rozdalo větší množství veselých smajlíků než obvykle :-)